ИоТ инфилтрација, правила осветљења игре или ће се променити

- Jul 18, 2019-

Каже се да ће ИоТ осветљење постати последња промена правила игре. Као индустрија, очекује се да ће његова тржишна вредност порасти на 4,5 милијарди долара до 2026. године, а такође је позната и као "субверзивна сила индустрије расвете". Па шта је тачно ИоТ осветљење? Какве користи имају пословне зграде?

Интелигентно осветљење засновано на Интернету ствари

Како власници предузећа и руководиоци објеката постану свеснији ефикасног коришћења енергије, већа је вероватноћа да ће применити неку врсту система за контролу осветљења. Многи од ових система сада постоје и понекад су део система управљања зградама који ствара фиксни распоред светла (искључено кад никога нема) како би се уштедјела енергија и смањили трошкови.

ИоТ систем осветљења иде корак даље. Замислите да се светла аутоматски укључују неколико минута пре почетка састанка; или добити информације о томе колико дуго купац стоји у пролазу малопродајне продавнице и које предмете гледа. Ове ствари се могу постићи ИоТ осветљењем.

ИоТ паметно осветљење користи бежичне склопке и не захтева да се прекидачи за осветљење уграђују у светиљке, које су затим повезане у мрежу, што им омогућава праћење из облака. Помоћу веб или мобилне апликације можете управљати појединачним осветљењем или групама осветљења на основу попуњености, нивоа спољне светлости и доба дана; такође можете контролисати затамњење и промену боје. Паметни уређаји попут ове такође могу у реалном времену преносити информације о оштећењима и изгарању расветне опреме.

Пошто су сијалице свеприсутне у зградама, ове умрежене сијалице такође су одличан начин за прикупљање додатних података са зграда. Сензори се могу уградити у учвршћивач ради прикупљања и преноса информација о објекту, укључујући заузеће просторија, квалитет ваздуха и температуру. Што више информација добијете о начину на који се зграде користе, то ћете имати већу могућност да њима ефикасније управљате.

Неке потенцијалне употребе ИоТ расвете у комерцијалним објектима:

Систем позиционирања у унутрашњости заснован на осветљењу: Крајем 2017. године Таргет је постигао позиционирање у затвореном простору помоћу Блуетоотх чипа уграђеног у ЛЕД плафон. Купац може приступити интерактивној мапи продавнице путем мобилног телефона, која води клијента да пронађе жељену робу у пролазу.

Праћење имовине: За кључна средства означена сензорима, ИоТ осветљење их може лоцирати на основу сигнала које шаљу.

Надгледајте стање покварљивих роба: Роба која захтева специфичне услове животне средине (као што су температура и влага) може имати користи од интелигентних решења за осветљење која непрекидно надгледају складишта или просторе. Упозорења се могу подесити за надгледање неправилности и спречавање кварења.

Употреба простора: ИоТ расвета може да прикупи податке о заузетости и да их потом анализира како би оптимизирала употребу зграде. Анализа ових података може вам помоћи да боље управљате својим простором и одговорите на недовољно или прекомерно коришћење.

Интелигентна стратегија осветљења почиње са ЛЕД-ом

Било да размишљате о примени интелигентног система осветљења који се заснива на Интернету ствари, паметно је проценити најосновније елементе стратегије осветљења: сијалице. Сијалице са жарном нити се и даље широко користе, али с појавом ЛЕД диода то се мења.

У основи, ЛЕД сијалице производе више светлости од класичних сијалица. Када су први пут представљени, они су емитирали више „хладне“ беле светлости, а данас пружају исту природну „топлу“ светлост као лампе са жарном нити.

Многе компаније широм света су се окренуле ЛЕД-има, које се могу лако инсталирати у постојећу расвету у већини комерцијалних зграда. Разлог зашто су инсталиране је тај што су ЛЕД-ове ЛЕД-е до 75% енергетски ефикасније од сијалица са жарном нити, а њихов век сијања је више од 25 пута већи од сијалица са жарном нити и обично производе бољи квалитет светлости од сијалица са жарном нити. Поред уштеде новца на кориштењу енергије, многе електропривреде пружају и субвенције за уштеду енергије као подстицај за компаније да преиначе ЛЕД. Ретрофињење осветљења често се сматра најлакшим за постизање јер могу помоћи да се одмах и лако смањи потрошња енергије.

ЛЕД расвета није погодна само за пословне зграде, већ и за скоро све друге врсте комерцијалних објеката:

Складишна и индустријска окружења: Велика места попут ове имају користи од ЛЕД осветљења, јер троше мање енергије, а ЛЕД диоде могу да осветле у одређеном смеру (за разлику од жаруље и флуоресценције).

Затворене фарме: Неке високо-технолошке фарме широм света користе ЛЕД светла за оптимизацију раста биљака. То раде прилагођавајући "рецепте" светлости и могу утицати на раст биљака и њихов укус.

Комерцијални паркинг: Из безбедносних разлога квалитет осветљења је критичан у затвореним и отвореним паркинг просторима. Поред уштеде новца, сигурност је такође један од разлога зашто је осветљење за паркирање постало најбрже растуће тржиште комерцијалне расвете за ЛЕД.

Здравствене установе: Дизајн здравствене установе намењен је удобности пацијената, а ЛЕД осветљење помаже у стварању идеалног излаза светлости за околину, истовремено повећавајући ефикасност.

Исправљачки објекти: Исправни објекти имају различите потребе за осветљењем, од ћелија и просторија за активности до салона и ходника. ЛЕД светла не ометају безбедност и камеру, одржавају једнолично, квалитетно светло, што повећава видљивост.

Образовни садржаји: ЛЕД светла су идеална за школе са ограниченим буџетима, а уштеда енергије се може поново користити за технологију и друге образовне ресурсе.

Малопродајни објекти: Све више трговаца користи ЛЕД осветљење како би додало естетску и визуелну привлачност својим продавницама, стварајући изванредан доживљај куповине. Правилна расвета у продавници може повећати продају.

Пошто су ЛЕД светла природно прихватљива за дигиталне контроле, идеална су за ИоТ апликације. ИоТ ЛЕД осветљење је идеалан начин за постизање максималних уштеда и стицање вредних увида у рад који могу побољшати сваки аспект вашег управљања зградом.


Par:ne Sledeći:Изложбени салон СИОСУН-а